Kezdőlap 9 Marketing 9 Szakmai, személyes, közösségi, videó blog …

Szakmai, személyes, közösségi, videó blog …

Marketing

Nem néztem a statisztikákat és nem is akarom, de annyit leszögezhetek, hogy a világon több millióan blogolnak valamilyen formában. Én most abban szeretnék nektek segíteni, hogy a megfelelő platformot megtaláljátok.

A poszt megírása már lógott a levegőben, de csak azért kezdtem el írni, mert:

 1. CSINÁLD ÉS NE ÁLMODOZZ!
 2. Továbbá, hogy két kedves barátom pont a mai napon tette fel a kérdést, hogy hol lenne érdemes blogolni?

„Majd abban tudsz segíteni h hogyan érdemes szakmai blogot indítani? Mire érdemes figyelni? Mik a legfontosabbak? Meg ilyenek”

Krissz

„Egyébként egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék blogolni. Mit ajánlsz, milyen felületet volna jó használnom?”

Bogi

 

Először is szeretném leszögezni, hogy a cikk a saját tapasztalataimon alapszik, néhol lehet hiányos és/vagy régi információk is feltűnhetnek, mert én már csak saját WordPress oldalon blogolok.

Fogalmak az én értelmezésemben

 • Szakmai blog: olyan blog, amelyik valamilyen szakma specifikus tudását mutatja be. Tartalmazhat gyakorlati példákat, esettanulmányokat, infó grafikákat, szakmai publikációkat. Szakmai jellegű megfogalmazásban íródott bejegyzések gyűjteménye, ahol azért arra is figyelni kell, hogy laikusok is olvashatják.
 • Személyes blog: ez blog fajta a tipikus amcsi filmes kézzel írott napló online megfelelője. Sokan nem teszik publikussá, csak maguknak írni, de vannak olyanok is, akik mindenki számára elérhetővé teszik az életüket.
 • Közösségi blog: az én megfogalmazásomban egy olyan típusa ez a blognak, amelyik arra szolgál, hogy az azonos hobbijú embereknek megmutassuk azt, hogy mi hogyan műveljük a közös területünket pl. divat, csináld magad vagy éppen Lego videók stb. Itt minden poszt publikus, ezáltal juthat el a hasonlóan gondolkodókhoz és alakulhatnak ki közösségek, akik egymást segítve építik a bloghálózatukat.
 • Videó blog: röviden csak VLOG (Videó + bLOG = VLOG). Nem írott, hanem videó formátumban rögzített tartalom. Legnépszerűbb témák: gameplay, filmkritika, DIY, divat, smink stb.

Hol érdemes blogolnom?

Ezt a kérdést kell legelőször feltenned magadnak, mert ha erre nem tudsz válaszolni, vagy rosszul válaszolsz, akkor a saját dolgodat nehezíted meg.

Milyen tényezőket vegyek figyelembe a megfelelő blogmotor kiválasztásánál?

 1. Ki a célcsoportom?
  • A legfontosabb kérdés, ha ezt nem tudod akkor felejtsd el, hogy te blogolni fogsz. 2 hét múlva senki sem fogja olvasni a blogod és úgyis meg fogod unni.
  • Példa célcsoportra: grafikáról szeretnél blogolni, akkor írhatsz leendő grafikusoknak, akik a te írásaid alapján fejlődhetnek (how to, know how) vagy írhatsz a leendő ügyfeleidnek (esettanulmány, gyakorlati példák, megoldások a problémákra), de akár a kettőt kombinálhatod is.
  • Ismered a célcsoportot, így a következő kérdésre is tudsz válaszolni.
 2. Hol érhetem el a legkönnyebben a célcsoportomat?
  • Maradjunk a grafikusoknál (sajnos ezt a témát annyira nem ismerem), akik általában a portfoliójukat osszák meg (ezt te is megteheted) pl. a https://www.behance.net/ -en. Mondjuk itt a képi világon és nem az íráson van a hangsúly, de ez egy autentikus hely. Ha egy átlagos grafikusról beszélünk, akinek van egy főállása és szabadidejében is készít privát munkákat, akkor presztízsből nem használhat ingyenes szolgáltatásokat vagy ha mégis, akkor legalább saját domain nevet kell venni (ezt hozzá lehet adni a legtöbb ingyenes blogmotorhoz). A lényeg, hogy ne látszódjon, hogy ingyenes felületen ossza az észt.
  • Egy másik közeg: kisgyereket nevelő anyuka megírja a privát blogját a gyereknevelésről. Ez egy olyan felületen kell megtennie, ahol többnyire nők az olvasók. Ilyen portál az https://www.nlcafe.hu/. Idővel a blog annyira népszerű lesz, hogy bekerül a VIP Programba, amivel még pénzt is tud keresni
 3. Milyen előnyei vannak az egyes platformoknak?
  • Blogger.com: Google termék, így nyílt titok, hogy érdemes itt blogolni, mert az alaprendszer is Google barát, amit tovább lehet finomítani, hogy még jobb eredményeket érjünk el. Ha fontos a jó találati hely, akkor érdemes itt kezdeni. Később hozzá is lehet adni saját domaint (saját domain .hu végződéssel 2 évre kb 3000 Ft – szolgáltató függő)
  • Blog.hu és a Nlcafe.hu: két olyam platform, amely rendelkezik egy nagy látogatottságú főoldallal, amelyre az egyszerű halandók posztjai is kikerülhetnek, ha elég újak és megfelelően provokatívak. Ezzel akár egy friss bloggal is gyorsan nagy követőtáborra tehetünk szert.
  • WordPress.com: ingyenes blogszolgáltatást, jó SEO-val, egyszerű felülettel, minimális optimalizálási lehetőséggel. Egynek jó, de igazából nincs olyan előnye, ami miatt ajánlanám. Esetleg az, hogy könnyen lehet exportálni a tartalmakat és egy saját tárhelyes WordPress oldalra importálni.
  • WordPress oldal: a világon az egyik legelterjedtebb CMS rendszer (tartalom kezelő rendszer). Olyan struktúrát biztosít, amelyben úgy építhetjük fel az oldalunkat, mint egy legóvárat.
   1. Telepítjük az alaprendszert és konfiguráljuk
   2. Fogjuk a témát (ingyenes vagy fizetős) letöltjük, telepíjük és beállítjuk
   3. A megfelelő funkciókat egy-egy plugin telepítésével és beállításával adjuk az oldalhoz.
   4. Feltöltjük tartalommal
   5. Ha betartottuk az irányelveket, akkor a Google gyorsan indexeli az oldalunkat és organikus találatokkal lesz látogatottsága az oldalnak
 1. Mennyi pénzt tudok rááldozni? Megéri egyáltalán ingyenes szolgáltatást igénybe venni?
  • Egy saját .hu domain név kb 3000 Ft / 2 év (.eu, vagy .com 3000 Ft / 1 év)
  • Ha tárhelyet is veszünk, akkor ez az összeg felugrik 5000 Ft környékére, de ekkor kapunk 2 évre 1 .hu-s vagy 1 évre 1 .eu-s domaint.
  • Egyik sem nagy pénz, de ez csak az alap. Lehet ingyenes vagy fizetős az oldalunk marketing nélkül a nagyon jó tartalom is csak idővel jut el a célcsoporthoz.
  • Javaslat: mérlegeld az összes kérdést együtt – nem kötelező minden kérdésre tökéletesen válaszolni, de ha szem előtt tartod az összes változót, akkor ki tudod válaszani a számodra megfelelőt.
 2. Mennyi technikai tudást igényel ez a részemről?
  • A felsorolt platformok közül a WordPress oldalon kívül nem igényelnek sok HTML, CSS tudást a blogmotorok. Első körben célszerű az alapbeállításokat használni és ahogy növekszik a blog folyamatosan lehet finom hangolni.
  • WordPress weboldal esetén a következőkre kell figyelni:
   1. FTP és adatbázis használat alapok
   2. HTML és CSS alapok
   3. Jó készség a legózáshoz – megfelelő téma és plugin kombináció megtalálása
   4. Alapvető WORD ismereteket a posztoláshoz
   5. Intuitív gondolkodás: láss a jövőbe, hogy előre tudj tervezni, de ne félj a WordPress pluginek minden igényt lefednek. Amit nem az hülye ötlet, vesd el.
 1. Mekkora marketing költségvetéssel számolhatok?
  • Első körben törekedni kell az ingyenes megoldásokra
   1. Tartalom: legyen egyedi és megfelelő a keresőoptimalizálási irányelveknek
   2. Képek: legyenek jól elnevezve, illusztrálják megfelelően a tartalmat
   3. Legyen jó lead: adja el a cikket a képpel kiegészítve
   4. Legyen „Indexes” címe: hogy így még több kattintást generáljon, de azért a témára is utlajon
   5. Legyen közösségi megosztó gomb
   6. Kommenteltesd meg az olvasóidat
   7. Osszad me a saját FB faladon és releváns csoportokban, de sose SPAM-elj
   8. Hozz létre FB oldalt is (de ne feledd hirdetés nélkül elég lassan fog épülni)
  • Következő lépésként hirdethetsz is, de ezt csak akkor javaslom, hogy ha tényleg olyan tartalmat készítesz, amely bevonzza az olvasókat
  • Ha a blogod kinőtte magát és már van terméked is. Legyen az póló, bögre, tanácsadás, cikkírás bármi, akkor ennek megfelelően válts hirdetési stratégiát és törekedj arra, hogy minél több eladást generálj.

Milyen platformok közül választhatok?

Az előző bekezdésben tárgyaltam már ezeket, így részletesen már nem fejtem ki őket, csak a legfontosabb pozitívumot írom le.

 1. Blogger.com: Google termék, könnyebb keresőoptimalizálni
 2. Blog.hu: Index2-n való megjelenéssel több 10.000 látogatót lehet szerezni
 3. Caféblog: főoldalon való megjelenés esetén itt is masszív látogatottság
 4. WordPress.com: jól felépített rendszer, keresőbarát és egyszerű.
 5. WordPress oldal: legelterjedtebb blogrendszer, korlátlanul tovább fejleszthető. (negatívum: szakmai hozzáértés nélkül nem ajánlott)

A lista szinte végtelen, de ahogy írtam is csak arról tudok nyilatkozni, amelyiket használtam vagy valamennyire kapcsolatba kerültem vele.

Összefoglalás: Hogyan válasszuk ki a megfelelő platformot egy szakmai bloghoz?

A WordPress témájú blogot szeretnék létrehozni, azért mert WordPress oldalakat készítek és ezzel a szakmai bloggal hitelesebben tudnám bizonyítani a hozzáértésemet.

Egyértelmű lenne a választás, de arra gondoltam, hogy egy kis hype miatt a blogot először a blog.hu-n fogom megfuttatni, így több 10.000 látogatót szerezhetek. DE álljunk meg, jó-jó több 10.000 látogató, de nem a célcsoportom, inkább legyen 5-10 látogatóm, de őket érdekelje, amit írok.

Triviális döntés: WordPress weboldal saját domain néven és tárhellyel.

A blog azzal indulhatna, hogy hogyan építek fel egy WordPress weboldalt. A többi cikk meg szólhatna az egyes pluginek, témák bemutatásáról. További ötletek: know how és how to cikkek, amelyek a referenciák készítése során tapasztaltakkal segíti az olvasót.

Nehéz feladat meghatározni, hogy mi a legjobb felület. A legjobb döntés akkor születhet, ha a célcsoport által látogatott felület és a szakmai kompetenciáknak megfelelő döntés születik. Tehát, aki még egy sor HTML kódot sem írt magától, az ne akarjon egyedi WordPress oldalt, válassza a blog.hu-t. Aki meg tudja, hogy nők a célcsoportja véletlenül se a blogger.com-ot válassza, hanem menjen a Caféblogra.

Kérdéseket komment formájában tehettek fel. Várható válaszadás 24 órán belül.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HelloPack WordPress bővítmény csomag
HelloPack WordPress bővítmény csomag

Hírlevél feliratkozás

 1. Elsőkézből értesülhetsz új tartalmainkról
 2. Készülő Online Kurzusaink tesztelője lehetsz
 3. Tájékoztatást kapsz az új tematikus hírlevél listáinkrólKiemelt bejegyzések

HelloWP Becsültekasszás Szerződésminták [Affiliate marketing]

A közös munka előtt el szoktam mondani a leendő ügyfélnek/partnernek, hogy a weboldal üzemeltetésnek jogi feltételek teljesüléséhez kötött (HA teljesíti, akkor nincs gond; HA nem akkor büntetésre számíthat ellenőrzéskor). Mivel a jogi ismeretem minimális, ezért ebben...

HelloPack WordPress bővítmény csomag [Affiliate marketing]

2021. márciusában kezdtem el használni a HelloPack WordPress bővítmény csomagot, pedig már egy ideje szemeztem vele, hiszen olyan pluginekhez ad hozzáférést, mint:  az összes gyári WooCommerce bővítmény; Divi, Elementor és Oxygen builder és kiegészítőik; formok;...

Pin It on Pinterest