Évek óta játszadozom a couchsurfing gondolatával, de sosem volt rá kellő motivációm. Ettől függetlenül a kezdeményezést védője és lelkes közvetítője vagyok!

A couchsurfing 2004-ben jelent meg a világban…

…ám a magyar társadalom csak a 2010-es években kapott észhez és fedezte fel ezt a csodát. A http://www.couchsurfing.org/ weboldal lényege, hogy ha utazni szeretnél, akkor a világ bármely táján szállásra lelhetsz valaki „kanapéján.” Ehhez egy regisztráció szükséges, adatkitöltés, majd tapasztalatot gyűjtve lejegyzed ezeket is a profilodra, megadod az érdeklődési körödet, és ami kihagyhatatlan: leírod a környezetedet, amit felajánlasz „kanapéként.”

Nem utolsó szempont, ha másoktól is van referenciád!

Hiszen a couchsurfingtől pont az rettent el sokakat, hogy félnek idegeneket beengedni a házukba. Szerencsére, a nyárból pont annyi időnk maradt, hogy bátran surföljünk még egy kicsit. Nem kell last minute nyaralásokkal vagy előre tervezéssel bajlódnunk (habár ilyenkor biztos sok a surfer!), hiszen bármikor megoldhatjuk ily módon, akár néhány nappal az utazás előtt; így aki idén kihagyta a nyaralását, az még bátran fejest ugorhat a kanapék tengerébe. A lehetőség pénztárcabarát, hisz itt nem a biznisz a lényeg: a host, azaz a fogadó és a surfer tapasztalatokat szereznek egymástól, ez a „fizetség.” Remek lehetőség arra, hogy olyan embereket ismerjünk meg, akikkel talán soha az életben nem találkoznánk – mini kulturális sokkot élhetünk meg a helyszínen, és akár életre szóló barátságot kötünk azzal az emberrel, aki bemutatja nekünk a város színe javát és elcsábít annak hangulatába. Nincs is jobb, mintha egy helyi vezet körbe, aki meg tudja mutatni, hol a legjobb a sör a városban! Arról nem is beszélve, hogy akarva-akaratlanul is rákényszerülünk arra, hogy nyelveket beszéljünk és tanuljunk.

Szóval kalandra fel! Az idei nyár még nem ért véget, és egy kis szerencsével még miénk lehet a vénasszonyok nyara is!

girl-1559328_960_720