Kezdőlap 9 WordPress alapozó tanfolyam kezdőknek 9 WordPress bővítmények kategorizálva

WordPress bővítmények kategorizálva

WordPress alapozó tanfolyam kezdőknek

A WordPress keretrendszer telepítve van, beállítottuk az alap funkciókat és megtaláltuk a megfelelő témát, így rátérhetünk a fontosabb bővítmények (plugin) tárgyalására. A bővítmények segítségével adhatunk extra funkciókat az oldalunkhoz vagy gyorsíthatjuk annak működését. Sokszor a gyerekkorom ugrik be, amikor egy WordPress oldalhoz adok bővítményeket, pont olyan, mint amikor legózok önfeledten. Meg kell találni a megfelelő darabokat és azokat a megfelelő helyre kell tenni, különben az építmény nem lesz stabil. A következő bekezdésekben a legfontosabb plugin kategóriákat mutatom be a hozzá kapcsolódó bővítmények rövid ismertetésével.

Teljesítmény és biztonság

A WordPress egy PHP alapú keretrendszer, amelyre egy HTML5, CSS3, JAVASCRIPT kombinációjából építünk egy megjelenést, amelybe egy adatbázisból töltünk be tartalmakat. Az oldal teljesítményét ennek a három tényezőnek az optimális elegye adja, valamint a biztonságot is e stabil 3-as adja. A teljesítmény növeléséhez a lekérdezések számának optimalizálásával, a fájlok méretének csökkentésével és az adatbázis terhelésének csökkenése révén juthatunk el.

 1. WP SuperCache: Chachelő és teljesítmény növelő plugin, amely pontosabb, mint a svájci óra. Egy programon belül kezeli a chachet és a fájlcsökkentést (JS, CSS), hogy az oldalad sebesség növekedjen.
 2. WP Optimize: adatbázis karbantartó, amely csak a hasznos sorokat hagy az adatbázisban, évente elég egyszer elvégezni a nagytakarítást
 3. Better WordPress Minify: automatikus fájlcsökkentő alkalmazás (JS, CSS), amely telepítés után nem igényel beállítást. Kisebb látogatottságú honlapokhoz ajánlják.
 4. Duplicator: a legkézenfekvőbb bővítmény, amely segít az oldalad biztonságos áthelyezésére egy másik tárhelyre/mappába.
 5. Redirection: A 404 Az oldal nem található hibaüzeneteket monitorozza és egyszerű 301 egyes átirányítással gátolja a látogatók visszafordulási esélyét

Központi funkciók (core)

Ebbe a kategóriába olyan WordPress bővítmények tartoznak, amelyek az alapvető központi funkciókat módosítják vagy váltják ki. Ezek nem megfelelő működése, akár az egész oldal működését gátolhatják, ezért megfelelő utánjárás szükséges a pluginek kiválasztásakor. Az 5 WordPress bővítmény, amelyet ajánlani fognak ilyen szempontból biztonságosak.

 1. No Revisions: törli a posztok verzióit, amikor bármilyen apró változtatást eszközölünk
 2. Advanced Custom Fields: speciális mezőket adhatunk hozzá a bejegyzésekhez
 3. Fast Secure Contact Form: gyors módja a formok védelmének, amely beállításai személyre szabhatók
 4. NextGen Gallery: az egyik legnépszerűbb galériakezelő bővítmény
 5. Smush.It: kép méret optimalizáló plugin

Közösségi és hozzászólási

A közösségi médiában való megjelenés minden oldaltulajdonos számára elsődleges cél. Ehhez megosztó gombokat, automatikus megosztásokat és a közösségi oldalakkal együtt működő funkciókat biztosítanak.

 1. Disqus: a gyári kommentelési formot cseréli le, a csere során extra funkciókkal is bővülnek a lehetőségek például: spam védelem, megosztás gomb stb.
 2. LiveFyre Community Comments: egy másik remek opció a szabványos hozzászólás bővítésére, lehetőséget biztosít képeket és videókat elhelyezni a beszélgetésekbe, kooperál a közösségi szolgáltatásokkal
 3. NextScripts Auto Poster: közösségi megosztás automatikusan
 4. DiggDigg: oldalsávon megjelenő megosztó gombok
 5. PollDaddy: szavazó felületet biztosít az oldalhoz

Vegyesfelvágott

Minden olyan WordPress plugin, amely nem tartozik az előző csoportokba. Az 5 kiemelt bővítményen kívül persze még rengeteg van, de ebben a leckébe most csak ennyi fért bele.

 1. Print Friendly and PDF Button: nyomatóbarát nyomtatás és pdf-be mentést biztosít, de nem mindegyik sablonnal kompatibilis, mielőtt élesíted teszteld le az oldaladat.
 2. Contact Form 7: kapcsolati űrlap készítő bővítmény
 3. WordPress Importer: a kiexportált WordPress oldalak importálást végző plugin
 4. Broken Link Checker: a bővítmény figyeli az oldalon található linkeket és ha törött linket talál  jelzi az számunkra
 5. Google XML Sitemaps: az oldaltérképeknek az egyszerűbb tájékozódás segítségében van szerepe, mind a felhasználók, mind a Google robotjai számára

Összefoglaló

Az itt felsorolt alkalmazásokból saját plugin pakkot lehet összeállítani. Ezek közül sok olyan van, amelyet én is használok, de üzleti titok miatt ezt nem mutatom be. A megfelelő lista összeállításához alapos kutatást kell végezni, mert a már említett kompatibilitási problémák hosszú távon komolyan veszélyeztetik a WordPress weboldal stabil működését. A tanácsom az, hogy mindig készítsd biztonsági másolatot és egyszerre csak egy funkcióval bővítsd az oldalad. Természetesen az olyan bővítmények esetében, amelyek semmilyen mértékben nem befolyásolják a működést – – lehetünk lazábbak, de ne feledjük, hogy nem csak a core funkciókkal nem lehet kompatibilis egy alkalmazás, hanem a többi bővítménnyel is összeakadhat.

Gratulálok elolvastad a negyedik leckét .

A következő leckéd a Favicon beállításáról fog szólni.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HelloPack WordPress bővítmény csomag
HelloPack WordPress bővítmény csomag

Hírlevél feliratkozás

 1. Elsőkézből értesülhetsz új tartalmainkról
 2. Készülő Online Kurzusaink tesztelője lehetsz
 3. Tájékoztatást kapsz az új tematikus hírlevél listáinkrólKiemelt bejegyzések

HelloWP Becsültekasszás Szerződésminták [Affiliate marketing]

A közös munka előtt el szoktam mondani a leendő ügyfélnek/partnernek, hogy a weboldal üzemeltetésnek jogi feltételek teljesüléséhez kötött (HA teljesíti, akkor nincs gond; HA nem akkor büntetésre számíthat ellenőrzéskor). Mivel a jogi ismeretem minimális, ezért ebben...

HelloPack WordPress bővítmény csomag [Affiliate marketing]

2021. márciusában kezdtem el használni a HelloPack WordPress bővítmény csomagot, pedig már egy ideje szemeztem vele, hiszen olyan pluginekhez ad hozzáférést, mint:  az összes gyári WooCommerce bővítmény; Divi, Elementor és Oxygen builder és kiegészítőik; formok;...

Pin It on Pinterest