Kezdőlap 9 WordPress alapozó tanfolyam kezdőknek 9 WordPress bővítmények kategorizálva

WordPress bővítmények kategorizálva

WordPress alapozó tanfolyam kezdőknek

A WordPress keretrendszer telepítve van, beállítottuk az alap funkciókat és megtaláltuk a megfelelő témát, így rátérhetünk a fontosabb bővítmények (plugin) tárgyalására. A bővítmények segítségével adhatunk extra funkciókat az oldalunkhoz vagy gyorsíthatjuk annak működését. Sokszor a gyerekkorom ugrik be, amikor egy WordPress oldalhoz adok bővítményeket, pont olyan, mint amikor legózok önfeledten. Meg kell találni a megfelelő darabokat és azokat a megfelelő helyre kell tenni, különben az építmény nem lesz stabil. A következő bekezdésekben a legfontosabb plugin kategóriákat mutatom be a hozzá kapcsolódó bővítmények rövid ismertetésével.

Teljesítmény és biztonság

A WordPress egy PHP alapú keretrendszer, amelyre egy HTML5, CSS3, JAVASCRIPT kombinációjából építünk egy megjelenést, amelybe egy adatbázisból töltünk be tartalmakat. Az oldal teljesítményét ennek a három tényezőnek az optimális elegye adja, valamint a biztonságot is e stabil 3-as adja. A teljesítmény növeléséhez a lekérdezések számának optimalizálásával, a fájlok méretének csökkentésével és az adatbázis terhelésének csökkenése révén juthatunk el.

 1. WP SuperCache: Chachelő és teljesítmény növelő plugin, amely pontosabb, mint a svájci óra. Egy programon belül kezeli a chachet és a fájlcsökkentést (JS, CSS), hogy az oldalad sebesség növekedjen.
 2. WP Optimize: adatbázis karbantartó, amely csak a hasznos sorokat hagy az adatbázisban, évente elég egyszer elvégezni a nagytakarítást
 3. Better WordPress Minify: automatikus fájlcsökkentő alkalmazás (JS, CSS), amely telepítés után nem igényel beállítást. Kisebb látogatottságú honlapokhoz ajánlják.
 4. Duplicator: a legkézenfekvőbb bővítmény, amely segít az oldalad biztonságos áthelyezésére egy másik tárhelyre/mappába.
 5. Redirection: A 404 Az oldal nem található hibaüzeneteket monitorozza és egyszerű 301 egyes átirányítással gátolja a látogatók visszafordulási esélyét

Központi funkciók (core)

Ebbe a kategóriába olyan WordPress bővítmények tartoznak, amelyek az alapvető központi funkciókat módosítják vagy váltják ki. Ezek nem megfelelő működése, akár az egész oldal működését gátolhatják, ezért megfelelő utánjárás szükséges a pluginek kiválasztásakor. Az 5 WordPress bővítmény, amelyet ajánlani fognak ilyen szempontból biztonságosak.

 1. No Revisions: törli a posztok verzióit, amikor bármilyen apró változtatást eszközölünk
 2. Advanced Custom Fields: speciális mezőket adhatunk hozzá a bejegyzésekhez
 3. Fast Secure Contact Form: gyors módja a formok védelmének, amely beállításai személyre szabhatók
 4. NextGen Gallery: az egyik legnépszerűbb galériakezelő bővítmény
 5. Smush.It: kép méret optimalizáló plugin

Közösségi és hozzászólási

A közösségi médiában való megjelenés minden oldaltulajdonos számára elsődleges cél. Ehhez megosztó gombokat, automatikus megosztásokat és a közösségi oldalakkal együtt működő funkciókat biztosítanak.

 1. Disqus: a gyári kommentelési formot cseréli le, a csere során extra funkciókkal is bővülnek a lehetőségek például: spam védelem, megosztás gomb stb.
 2. LiveFyre Community Comments: egy másik remek opció a szabványos hozzászólás bővítésére, lehetőséget biztosít képeket és videókat elhelyezni a beszélgetésekbe, kooperál a közösségi szolgáltatásokkal
 3. NextScripts Auto Poster: közösségi megosztás automatikusan
 4. DiggDigg: oldalsávon megjelenő megosztó gombok
 5. PollDaddy: szavazó felületet biztosít az oldalhoz

Vegyesfelvágott

Minden olyan WordPress plugin, amely nem tartozik az előző csoportokba. Az 5 kiemelt bővítményen kívül persze még rengeteg van, de ebben a leckébe most csak ennyi fért bele.

 1. Print Friendly and PDF Button: nyomatóbarát nyomtatás és pdf-be mentést biztosít, de nem mindegyik sablonnal kompatibilis, mielőtt élesíted teszteld le az oldaladat.
 2. Contact Form 7: kapcsolati űrlap készítő bővítmény
 3. WordPress Importer: a kiexportált WordPress oldalak importálást végző plugin
 4. Broken Link Checker: a bővítmény figyeli az oldalon található linkeket és ha törött linket talál  jelzi az számunkra
 5. Google XML Sitemaps: az oldaltérképeknek az egyszerűbb tájékozódás segítségében van szerepe, mind a felhasználók, mind a Google robotjai számára

Összefoglaló

Az itt felsorolt alkalmazásokból saját plugin pakkot lehet összeállítani. Ezek közül sok olyan van, amelyet én is használok, de üzleti titok miatt ezt nem mutatom be. A megfelelő lista összeállításához alapos kutatást kell végezni, mert a már említett kompatibilitási problémák hosszú távon komolyan veszélyeztetik a WordPress weboldal stabil működését. A tanácsom az, hogy mindig készítsd biztonsági másolatot és egyszerre csak egy funkcióval bővítsd az oldalad. Természetesen az olyan bővítmények esetében, amelyek semmilyen mértékben nem befolyásolják a működést – – lehetünk lazábbak, de ne feledjük, hogy nem csak a core funkciókkal nem lehet kompatibilis egy alkalmazás, hanem a többi bővítménnyel is összeakadhat.

Gratulálok elolvastad a negyedik leckét .

A következő leckéd a Favicon beállításáról fog szólni.

Divi WordPress Theme

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ellenőrzőlista webhelyed sikeres elindításához

https://www.cookieyes.com/welcome/sipocznorbert?ref=sipocznorbert&tap_a=123634-93512c

Hírlevél feliratkozás

 1. Elsőkézből értesülhetsz új tartalmainkról
 2. Készülő Online Kurzusaink tesztelője lehetsz
 3. Tájékoztatást kapsz az új tematikus hírlevél listáinkrólKiemelt bejegyzések

HelloWP Becsültekasszás Szerződésminták [Affiliate marketing]

A közös munka előtt el szoktam mondani a leendő ügyfélnek/partnernek, hogy a weboldal üzemeltetésnek jogi feltételek teljesüléséhez kötött (HA teljesíti, akkor nincs gond; HA nem akkor büntetésre számíthat ellenőrzéskor). Mivel a jogi ismeretem minimális, ezért ebben...

HelloPack WordPress bővítmény csomag [Affiliate marketing]

2021. márciusában kezdtem el használni a HelloPack WordPress bővítmény csomagot, pedig már egy ideje szemeztem vele, hiszen olyan pluginekhez ad hozzáférést, mint:  az összes gyári WooCommerce bővítmény; Divi, Elementor és Oxygen builder és kiegészítőik; formok;...

Pin It on Pinterest