Kezdőlap 9 WordPress alapozó tanfolyam kezdőknek 9 WordPress rendszer téma választás

WordPress rendszer téma választás

WordPress alapozó tanfolyam kezdőknek

Sikeresen telepített a WordPress CMS rendszerünket, beállítottuk a legfontosabb beállításokat és még mindig a gyári Twenty Fifteen vagy Twenty Fourteen sablon van alapértelmezetten beállítva. Az nem lehet mondani, hogy ezek a sablonok nem használhatók, mert attól, hogy csilli-villi lesz az oldal az még nem vonzza a látogatókat. DE mivel emberek vagyunk és mindenről első látásra van véleményünk, így a weboldalról is. Most mondhatnátok, hogy az én sablonom sem az igazi, mert az ékezetes karaktereket nem kezelem vagy a színek harmóniáját megbontottam azzal, hogy lilára cseréltem a vöröset (a szerk.: azóta lehet helyretettem az oldalt :) )

Mit kell tudni a WordPress témákról?

Van ingyenes, fizetős, szép, csúnya, kerek, egy oldalas, html5-ös, kék, sárga, 1 hasábos, 2 hasábos, 3 hasábos, minimalista, gyakran használ, jól működő, használhatatlan, responsive, egy méretre optimalizált. Gombóc Artúrtól (Csukás István egyik mesefigurája és arról híres, hogy szereti a csokit) kell idéznem, mert WordPress téren is hasonló a helyzet:

A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét,a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét,a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.

Gombóc Artúr

A világon sok féle WordPress sablon van, ezek közül én nem fogok ajánlani egyet sem, de mutatok olyan oldalakat, ahonnan érdemes vadászni. Vadászni, mert egy-egy nagyvad mindig megbújik az erdőben, egy nagyon sűrű erdőben. A megjelenésen kívül érdemes betartani az olyan irányelveket, mint a felhasználó érdekét szem előtt kell tartani.

A bejegyzésen belül felváltva fogom használni a sablon, a téma, a template, design, megjelenés szavakat, de minden esetben arra gondolok, hogy mit fognak látni az olvasók.

Milyen sablont válasszak?

Ez egy nehéz rész, döntési kényszerbe kerültél. Vettem domaint, tárhelyet vagy egy telepített WordPressem és most kéne egy ideális sablon. Sok esetben mérlegelni kell a helyzetet.

Mit kell tudnia a designnak?

A mai trendeknek megfelelő oldalakon a következő stílusjegyeket, funkciókat lehet észrevenni:

 • Responsive design: az egyes platformokra nem kell külön optimalizálni az oldalt, mert a téma méretei a befogadó eszköz képernyőjéhez igazítják azt. (lásd. ez az oldal)
 • A főoldalon általában van egy slider, amelyben az aktuális cikkek és termékek rotálják egymást. (lásd. https://eau-d-arquebusade.ch/)
 • A főoldalon és a kategória oldalakon kiemelve megjelennek a legfrissebb cikkek. (lásd. https://trekdirection.hu/)
 • A főoldal sok esetben hasonlít egy landing pagehez, amely bemutatja a céget és megjeleníti a friss tartalmakat (lásd. ez az oldal)
 • Az oldalakon HTML5 technikával jelennek meg a speciális effektek – vibráló gombok, becsúszó ablakok stb.
 • A stílus letisztult, kevésbé harsány, amely kiemeli tartalmakat.
 • A menü minden oldal tetején megjelenik.
 • Beépített az oldal tetejére mutató hivatkozás, ahogy fokozatosan görgetünk a lap aljára.

A lista végtelenségig folytatható, így azt javaslom, hogy keresd a téma leírásában a HTML5, CSS3 kifejezéseket, hogy Apple termékeken is optimálisan jelenjenek meg a tartalmak. Mindenképpen kerüld a flash-t tartalmazó oldalakat, de ragaszkodj az animáltsághoz, amelynek az alapfeltétele a HTML5 és CSS3 megléte. A responzivitást tartsd szem előtt, mert így egy oldallal elérhetsz asztali gépes, tabletes és okostelefonos látogatókat is.

Az ingyenes témák dokumentáltsága megfelelő?

Keresd a leírásokat és segédanyagokat, mert ha kiválasztasz és telepítesz egy témát – legyen ingyenes vagy fizetős – akkor is neked kell beállítanod. Ha nincs megfelelő dokumentáltság, akkor keress olyat, amely rendelkezik vele és/vagy megfelelő supporttal (ez valószínű csak prémium, azaz fizetős témák esetén várható szolgáltatás). Akkor sem kell kétségbe esni, ha hiányos a dokumentáltság, mert ilyenkor jön a B terv = keressünk fórumokat, ahol a témával kapcsolatban írni és hasznosítsuk mások tapasztatalatit.

Folyamatosan fejlesztik a sablont?

Érdemes megnézni a sablon verziókövetését, hogy meggyőződj róla rendszeresen frissítik. A frissítésekkel biztonsági rések kivédése, illetve extra funkció kerülhetnek a témába. Mindkettő szívmelengető. A folyamatos karbantartás csak a fizetős templatek kiváltsága.

Mennyiben szeretném megváltoztatni a témát?

Kiválasztottad a témádat, amely megadta az oldalad alapjait, de te szeretnéd még módosítani. Sok esetben a téma admin felületén ezeket meg tudod tenni. Ha tapasztaltabb vagy HTML-ben , CSS-ben és/vagy PHP-ben, akkor nem jelenthet gondot a téma átszabása, de ha nem rendelkezel ilyen képességekkel, akkor kérj fel valakit, aki segít.

Fizetős vagy ingyenes template legyen?

A következő számítás utána könnyebben tudsz majd dönteni.

A költségek meghatározásakor biztos végigfutott a fejeden, ha foglalkoztatok egy programozót, akinek egy óra munkája 1.000 Ft (+ÁFA alábecsülve) és dolgozik az oldallal 100 órát, akkor a csak az oldal motorja 100.000 Ft + ÁFA költséget jelent. Ehhez hozzájön a grafikus, akinek az óradíja megegyezik a programozóéval, akit 50 óra alatt elkészíti a tökéletes sablont számodra. Ha összeadjuk 150.000 Ft + ÁFA költségből van egy működő és szép oldalad. A WordPressel spóroltál 100.000 Ft + ÁFÁt és így mindet grafikusra költheted vagy mindent megtartasz és választasz egy ingyenes sablon. Átlagosan egy fizetős sablon 20-60$ közötti áron (átszámítva 5.500 – 16.500 Ft).  Ha át is kell alakítani, akkor sem kell 50 órát kifizetned egy grafikusnak. Szerinted így már megéri fizetős sablont választani?

 A számítás arra mutat rá, hogy érdemes fizetős sablon választani, de csupán pénzügyi alapon nem érdemes kizárni az ingyeneseket sem. Itt is felhozható a fizetős és ingyenes tárhely közötti különbség, de itt nincs a fizetős sablon mérlegében annyi pozitívum, mint amennyit egy saját domain jelent.

Ha azt várod, hogy megmondjam mit kell tenned, akkor rossz hírlevélre iratkoztál fel. Ha azt akarnám, hogy mindenki az én szempontjaim szerint döntsön, akkor azt mondtam volna:

 1. Menj fel a ThemeForrest.net-re
 2. Állítsd be a szűrést: Norbi ajánlja :)
 3. Válaszd ki a 3. témát
 4. Vedd meg
 5. Olvasd el a használati utasítást
 6. Tedd fel az oldaladra
 7. Állítsd be
 8. Használd

Itt a pontok közül bármelyik helyett írhattam volna ennél véletlenebb tanácsokat is. Komolyra fordítva a szót: gondold végig az előző bekezdésekben tárgyalt kérdéseket. Határozd meg, hogy mire van szükséged, keress rá arra a halmazra, amiben a neked megfelelő témák vannak és válaszd ki a számodra legjobban tetszőt. Ha több ilyen is van, akkor csinálj egy kérdőívet azok számára, akiknek megbízol a véleményében és döntsék el ők, hogy melyik legyen a végső.

Hogyan válassz témát 5 lépésben!

 1. Határozd meg a preferencia listádat
 2. Keress a listád szerint
 3. Ha egynél több „álomoldalt” találtál, akkor kérd a „közönség” segítségét
 4. Az eredmény alapján válaszd azt, amelyik neked a legjobban tetszik, amelyet igazán magadénak érzel
 5. Üzemeld be és alakítsd a saját ízlésednek megfeleleőn

Készen is vagy, megtaláltad a megfelelő sablont/sablonokat az oldaladhoz. Amit még mindenképpen szeretnék veled megosztani azok a legjobb WordPress sablon lelőhelyek fizetős és ingyenes kategóriákban.

Fizetős WordPress témák*

 1. ThemeForest: https://themeforest.net
 2. TemplateMonster: https://www.templatemonster.com
 3. WPZOOM: https://www.wpzoom.com/themes/
 4. ElegantThemes: https://www.elegantthemes.com/
 5. MOJOThemes: https://www.mojo-themes.com/categories/wordpress/

Igyenes WordPress témák*

 1. WordPress.ORG: https://wordpress.org/themes
 2. colorlib.: https://colorlib.com/wp/free-wordpress-themes/
 3. WordPressThemeBox: https://wordpressthemesbox.com/
 4. S5Themes: https://www.s5themes.com/
 5. ThemeGrill: https://themegrill.com/themes/

További témák keresésében segít a Google, ha a megfelelő kulcsszavakat írod be valamilyen permutációban: wordpress, themes, responsive, free, premium stb.

Ismeretlen eredetű WordPress témák használata

Csak olyan témát tölts le, amely megbízható helyről származik. Nem megbízható helyek a vírusirtó és a tűzfal által jelzett oldalak, a fájlmegosztókról vagy torrent oldalakról származó sablonok. Ránézésre a használatuk nem okoz problémát, de mivel a gyári frissítéseket nem kapják meg, vagy már fertőzötten kerülnek a WordPress oldalra biztonsági kockázatot jelentenek, ezért HANGSÚLYOZOM, hogy ezeket a témákat csak saját felelősségre használjátok. Ha nincs kereted fizetős sablonra, akkor inkább válassz az ingyenesek közül, hogy megelőzd a hosszútávú problémákat.

A lecke végére elkészült a weboldalad váza, felöltöztetted, most már csak meg kell tömni a hasát tartalommal és bővítményekkel. A feladat adott, a további leckékben megmutatom, hogyan tudod megtölteni a weboldalad extra funkciókkal és mire kell figyelned a tartalom kialakításánál.

Gratulálok elolvastad a harmadik leckét .

A következő leckében bemutatom azokat a bővítményeket, amelyeket ajánlott használnod.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HelloPack WordPress bővítmény csomag
HelloPack WordPress bővítmény csomag

Hírlevél feliratkozás

 1. Elsőkézből értesülhetsz új tartalmainkról
 2. Készülő Online Kurzusaink tesztelője lehetsz
 3. Tájékoztatást kapsz az új tematikus hírlevél listáinkrólKiemelt bejegyzések

HelloWP Becsültekasszás Szerződésminták [Affiliate marketing]

A közös munka előtt el szoktam mondani a leendő ügyfélnek/partnernek, hogy a weboldal üzemeltetésnek jogi feltételek teljesüléséhez kötött (HA teljesíti, akkor nincs gond; HA nem akkor büntetésre számíthat ellenőrzéskor). Mivel a jogi ismeretem minimális, ezért ebben...

HelloPack WordPress bővítmény csomag [Affiliate marketing]

2021. márciusában kezdtem el használni a HelloPack WordPress bővítmény csomagot, pedig már egy ideje szemeztem vele, hiszen olyan pluginekhez ad hozzáférést, mint:  az összes gyári WooCommerce bővítmény; Divi, Elementor és Oxygen builder és kiegészítőik; formok;...

Pin It on Pinterest