Kezdőlap 9 Vendégposztok 9 Mit csinál egy webfejlesztő?

Mit csinál egy webfejlesztő?

Vendégposztok

Ha röviden szeretnénk választ adni a kérdésre, akkor azt mondhatnám, hogy a webfejlesztők hozzák létre azt az összetett programot, ami felel magának a weboldalnak a működéséért. A fejlesztő a semmiből építi fel a weboldalt oly módon, hogy a felhasználók számára minél könnyebben használható legyen.

A webfejlesztést három részre lehet osztani:

  • A kód amely a böngészőben fut, és meghatározza hogy a felhasználók mit látnak amikor a weboldalra látogatnak
  • A kód amely a webszerveren fut, és meghatározza hogyan működik a weboldal együtt a webszerverrel
  • Az adatbázis technológia, amely elősegíti a weboldal hatékony és zökkenőmentes működését

Minél nagyobb volumenű egy webfejlesztési projekt, annál jobban szétválik ez a három terület.

Mi a feladata egy webfejlesztőnek?

  • A webfejlesztők weboldalakat építenek fel és tartanak fent az ügyfeleik részére, a látogatók igényeinek szem előtt tartásával. Magyarán az elkészült weboldalnak tartalmaznia kell a vállalkozás által kínált termékeket/szolgáltatásokat, és lehetőséget kell kínálnia ezek könnyű hozzáféréséhez és igénybevételéhez.
  • A back-end webfejlesztő munkájának középpontjában a háttérben futó, a felhasználók számára láthatatlan feladatok vannak; ezzel szemben a front-end fejlesztő a látogatókkal közvetlen kapcsolatban álló weboldalért és annak funkcióiért felel.
  • A webfejlesztési munka jellemzően projekt alapú, ezért megköveteli a különböző feladatokért felelős webfejlesztők szoros együttműködését annak érdekében, hogy a megrendelő a webdesigner által megálmodott végterméket kapja.
  • A webfejlesztési munka magában foglalhatja a megrendelővel való kapcsolattartást/találkozást is, hogy a felek megvitassák pontosan mik is a követelmények a weboldallal szemben, és hogyan lehet valóban hatékony és működőképes maga a weboldal. A webfejlesztők a weboldal létrehozásán túl néha tartalmakat is létrehoznak, melyek kikerülnek magára a weboldalra. Miután a webhely elkészült és működik, a webfejlesztők ellenőrzik, hogy az működőképes-e minden népszerűbb böngészőben.
  • A webfejlesztőknek naprakésznek kell lenniük a legújabb trendekkel és technológiákkal kapcsolatban. Alapelvárás a HTML, a JavaScript és szakterülettől függően néhány más programozási nyelv (Ruby, C++) ismerete. Ezen felül pedig minden webfejlesztőnek hatékonyan kell kommunikálnia a megrendelővel és pontosan be kell tartania a vállalt határidőket.

Mit csinál egy webfejlesztő?

Milyen típusú webfejlesztők vannak?

  • Front-end webfejlesztő: A front-end webfejlesztők a weboldal látható részérért, vagyis azért a területért felelősek, amivel a leendő látogatók közvetlenül kapcsolatba fognak lépni. A webdesigner által létrehozott tervek, gyakorlatba való átültetéséért felelősek.
  • Back-end webfejlesztő: A back-end webfejlesztők felépítik és karbantartják azokat a technológiákat, melyek összekötik a weboldal felhasználók által látott részét, a háttérben futó alkalmazásokkal és magával a webszerverrel.
  • Full stack webfejlesztők: A full stack webfejlesztők értik és átlátják a webfejlesztési feladatok minden lépését, ezáltal képesek megalkotni a webfejlesztési projekt megvalósításához szükséges leghatékonyabb stratégiát. Egyre nagyobb szerepük van, mivel ismerik a mind a szerver mind az ügyféloldali felhasználói élmény (UX) megalkotásának lépéseit, magyarán átlátják a webfejlesztés teljes folyamatát.
  • JavaScript fejlesztők: A JavaScript (JS) egy olyan webes programozási nyelv, melyet az összes webböngésző és eszköz támogat. Elsősorban a felhasználókkal kapcsolatba kerülő elemek funkcionalitásának létrehozásáért és hatékony működéséért felelnek.

A leggyakoribb tévhitek a webfejlesztéssel kapcsolatban

Az eddigiekből kiderült, mit is csinálnak a webfejlesztők, azonban szeretnénk eloszlatni a leggyakoribb a webfejlesztéssel kapcsolatos félreértést és tévhitet.

  1. A webfejlesztés és a webdesign egy és ugyanaz

Talán a legnagyobb tévhit, hogy a két szakterület megegyezik egymással. A webdesigner az a kreatív szakember, aki a weboldal általános megjelenését és „hangulatát” alkotja meg; ezzel szemben a webfejlesztő az a szakember aki ezt a megjelenést átülteti a gyakorlati használatba.

A tévhitet az a tény táplálja, hogy a front-end webfejlesztők és a webdesignerek között szoros munkakapcsolat van, és sokszor átfedés van a két munkakör között, hiszen a különböző szakemberek elsajátítják a másik készségeit, hogy még hatékonyabban végezzék a munkájukat.

  1. Amikor átadnak egy honlapot, a munka befejeződik

Egy weboldal olyan, mint egy növény, folyamatosan gondozni kell. A technológia folyamatosan fejlődik, ezért mikor azt gondolná a megrendelő: „végre elkészültünk”; a trendek megváltoztak és frissítésre szorul a weboldal. Gondolj bele: Ha 2010-ben hoztad létre a weboldalad, az megfelel minden mai biztonsági és dizájn kívánalomnak?

  1. A webfejlesztő csak kódokat írnak

Az igazság az, hogy a webfejlesztők nem ülnek egész nap a monitor előtt. Az igaz, hogy a kódok írása teszi ki a munkájuk oroszlánrészét, azonban ezen kívül folyamatosan kommunikálniuk kell más webfejlesztőkkel, szövegírókkal, illusztrátorokkal, marketing szakemberekkel és az ügyfelükkel is.

Ezen felül pedig mint minden munkakörben, számukra is kulcsfontosságú a folyamatos tanulás, hiszen a világ és a technológia folyamatosan fejlődik körülöttük.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HelloPack WordPress bővítmény csomag
HelloPack WordPress bővítmény csomag

Hírlevél feliratkozás

  1. Elsőkézből értesülhetsz új tartalmainkról
  2. Készülő Online Kurzusaink tesztelője lehetsz
  3. Tájékoztatást kapsz az új tematikus hírlevél listáinkról



Kiemelt bejegyzések

HelloWP Becsültekasszás Szerződésminták [Affiliate marketing]

A közös munka előtt el szoktam mondani a leendő ügyfélnek/partnernek, hogy a weboldal üzemeltetésnek jogi feltételek teljesüléséhez kötött (HA teljesíti, akkor nincs gond; HA nem akkor büntetésre számíthat ellenőrzéskor). Mivel a jogi ismeretem minimális, ezért ebben...

HelloPack WordPress bővítmény csomag [Affiliate marketing]

2021. márciusában kezdtem el használni a HelloPack WordPress bővítmény csomagot, pedig már egy ideje szemeztem vele, hiszen olyan pluginekhez ad hozzáférést, mint:  az összes gyári WooCommerce bővítmény; Divi, Elementor és Oxygen builder és kiegészítőik; formok;...

Pin It on Pinterest