Kezdőlap 9 Vendégposztok 9 Mit csinál egy webfejlesztő?

Mit csinál egy webfejlesztő?

Vendégposztok

Ha röviden szeretnénk választ adni a kérdésre, akkor azt mondhatnám, hogy a webfejlesztők hozzák létre azt az összetett programot, ami felel magának a weboldalnak a működéséért. A fejlesztő a semmiből építi fel a weboldalt oly módon, hogy a felhasználók számára minél könnyebben használható legyen.

A webfejlesztést három részre lehet osztani:

 • A kód amely a böngészőben fut, és meghatározza hogy a felhasználók mit látnak amikor a weboldalra látogatnak
 • A kód amely a webszerveren fut, és meghatározza hogyan működik a weboldal együtt a webszerverrel
 • Az adatbázis technológia, amely elősegíti a weboldal hatékony és zökkenőmentes működését

Minél nagyobb volumenű egy webfejlesztési projekt, annál jobban szétválik ez a három terület.

Mi a feladata egy webfejlesztőnek?

 • A webfejlesztők weboldalakat építenek fel és tartanak fent az ügyfeleik részére, a látogatók igényeinek szem előtt tartásával. Magyarán az elkészült weboldalnak tartalmaznia kell a vállalkozás által kínált termékeket/szolgáltatásokat, és lehetőséget kell kínálnia ezek könnyű hozzáféréséhez és igénybevételéhez.
 • A back-end webfejlesztő munkájának középpontjában a háttérben futó, a felhasználók számára láthatatlan feladatok vannak; ezzel szemben a front-end fejlesztő a látogatókkal közvetlen kapcsolatban álló weboldalért és annak funkcióiért felel.
 • A webfejlesztési munka jellemzően projekt alapú, ezért megköveteli a különböző feladatokért felelős webfejlesztők szoros együttműködését annak érdekében, hogy a megrendelő a webdesigner által megálmodott végterméket kapja.
 • A webfejlesztési munka magában foglalhatja a megrendelővel való kapcsolattartást/találkozást is, hogy a felek megvitassák pontosan mik is a követelmények a weboldallal szemben, és hogyan lehet valóban hatékony és működőképes maga a weboldal. A webfejlesztők a weboldal létrehozásán túl néha tartalmakat is létrehoznak, melyek kikerülnek magára a weboldalra. Miután a webhely elkészült és működik, a webfejlesztők ellenőrzik, hogy az működőképes-e minden népszerűbb böngészőben.
 • A webfejlesztőknek naprakésznek kell lenniük a legújabb trendekkel és technológiákkal kapcsolatban. Alapelvárás a HTML, a JavaScript és szakterülettől függően néhány más programozási nyelv (Ruby, C++) ismerete. Ezen felül pedig minden webfejlesztőnek hatékonyan kell kommunikálnia a megrendelővel és pontosan be kell tartania a vállalt határidőket.

Mit csinál egy webfejlesztő?

Milyen típusú webfejlesztők vannak?

 • Front-end webfejlesztő: A front-end webfejlesztők a weboldal látható részérért, vagyis azért a területért felelősek, amivel a leendő látogatók közvetlenül kapcsolatba fognak lépni. A webdesigner által létrehozott tervek, gyakorlatba való átültetéséért felelősek.
 • Back-end webfejlesztő: A back-end webfejlesztők felépítik és karbantartják azokat a technológiákat, melyek összekötik a weboldal felhasználók által látott részét, a háttérben futó alkalmazásokkal és magával a webszerverrel.
 • Full stack webfejlesztők: A full stack webfejlesztők értik és átlátják a webfejlesztési feladatok minden lépését, ezáltal képesek megalkotni a webfejlesztési projekt megvalósításához szükséges leghatékonyabb stratégiát. Egyre nagyobb szerepük van, mivel ismerik a mind a szerver mind az ügyféloldali felhasználói élmény (UX) megalkotásának lépéseit, magyarán átlátják a webfejlesztés teljes folyamatát.
 • JavaScript fejlesztők: A JavaScript (JS) egy olyan webes programozási nyelv, melyet az összes webböngésző és eszköz támogat. Elsősorban a felhasználókkal kapcsolatba kerülő elemek funkcionalitásának létrehozásáért és hatékony működéséért felelnek.

A leggyakoribb tévhitek a webfejlesztéssel kapcsolatban

Az eddigiekből kiderült, mit is csinálnak a webfejlesztők, azonban szeretnénk eloszlatni a leggyakoribb a webfejlesztéssel kapcsolatos félreértést és tévhitet.

 1. A webfejlesztés és a webdesign egy és ugyanaz

Talán a legnagyobb tévhit, hogy a két szakterület megegyezik egymással. A webdesigner az a kreatív szakember, aki a weboldal általános megjelenését és „hangulatát” alkotja meg; ezzel szemben a webfejlesztő az a szakember aki ezt a megjelenést átülteti a gyakorlati használatba.

A tévhitet az a tény táplálja, hogy a front-end webfejlesztők és a webdesignerek között szoros munkakapcsolat van, és sokszor átfedés van a két munkakör között, hiszen a különböző szakemberek elsajátítják a másik készségeit, hogy még hatékonyabban végezzék a munkájukat.

 1. Amikor átadnak egy honlapot, a munka befejeződik

Egy weboldal olyan, mint egy növény, folyamatosan gondozni kell. A technológia folyamatosan fejlődik, ezért mikor azt gondolná a megrendelő: „végre elkészültünk”; a trendek megváltoztak és frissítésre szorul a weboldal. Gondolj bele: Ha 2010-ben hoztad létre a weboldalad, az megfelel minden mai biztonsági és dizájn kívánalomnak?

 1. A webfejlesztő csak kódokat írnak

Az igazság az, hogy a webfejlesztők nem ülnek egész nap a monitor előtt. Az igaz, hogy a kódok írása teszi ki a munkájuk oroszlánrészét, azonban ezen kívül folyamatosan kommunikálniuk kell más webfejlesztőkkel, szövegírókkal, illusztrátorokkal, marketing szakemberekkel és az ügyfelükkel is.

Ezen felül pedig mint minden munkakörben, számukra is kulcsfontosságú a folyamatos tanulás, hiszen a világ és a technológia folyamatosan fejlődik körülöttük.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Van már HelloPack-od? [Affiliate marketing]

Hírlevél feliratkozás

FRISS TARTALMAK, AJÁNLATOK, ÚJDONSÁGOK

 1. Elsőkézből értesülhetsz új tartalmainkról
 2. Készülő Online Kurzusaink tesztelője lehetsz
 3. Tájékoztatást kapsz az új tematikus hírlevél listáinkrólKiemelt bejegyzések